Med

Cena medu je jednotná pro med květový i medovicový.

Cena za: 1kg/150,- Kč

balení: 1 Kg

            

 

Med

Sladká hmota vytvářená včelami z nektaru nebo z medovice, které včely sbírají, přetvářejí pomocí výměšků hltanových žláz a zralý uskladňují v plástech.

Složení

fruktóza 30-38 %

glukóza 26-30 %

sacharóza 1-10 %

vyšší cukry 1-10 %

voda 17-20 %

enzymy 0,1-0,6 % (mj. glukozooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza)

vitamíny 0,1 % (kyselina pantotenová, B1, B2, B3, biotin)

minerály 0,1-1 % (mj. draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek, měď)

organické kyseliny 0,1-0,5 % (mj. pyrohroznová, glukonová, jablečná, citronová) aminokyseliny 0,1-0,5 (mj. fenylalanin, prolin, alanin, valin)

hormonální látky (noradrenlin, acetycholin, adrenalin, dopamin, látky z mateří kašičky) barviva (mj. rutin, kverutin, akacetin)

vonné látky (diacetyl, acetaldehyd, a více než 50 dalších)

Pro srovnání řepný cukr obsahuje: sacharózu 98 %, voda 0,5 %, nestravitelné látky 1,5-2 %

Druhy

existuje mnoho druhů medu, je vždy velmi složité získat jednodruhový med, proto se většinou jedná o medy smíšené – květové a pozdní (lesní), v určitých případech lze, ale zvláště v nízkonástavkových úlech dosáhnout jednodruhových medů. U mě se jedná o řepkový med na jedné z lokalit, na druhé lokalitě je většinou měně řepky, proto se jedná spíše o smíšený květový med. Řepkový med je po vytočení řídký žlutavé barvy, krystalizuje většinou asi za 14 dní, poté je bělavý, květový med je světle hnědý po vytočení, krystalizuje také rychle a poté je žlutý. Po prvním vytočení, které by mělo být asi týden po odkvětu řepky což končí zhruba v polovině června, již sbírají včely většinou v lese, jedny mám přímo na lesním stanovišti, druhé asi tak 250 metrů od lesa, následuje druhé, poslední vytočení asi tak do 20.-25.června, to se již jedná o med tmavě hnědý, po krystalizaci, která trvá podle mých sledování asi 3-4 měsíce má barvu světle hnědou.

Pastování medu

Jedná se o vytváření řízené krystalizace medu, místo velkých hrubých krystalů vytvoříme malé jemné krystaly a med získá stále mírně tekutou strukturu a dobře drzí na chlebu, pastování samo se provádí několik dní po vytáčení, až med získá matný lesk a začne krystalizovat, pak je nutné několik dní po sobě buď med promíchávat jak je uváděno velkou dřevěnou vařečkou či nerezovou vrtulí jak jsem to snažil dělat já. Až se začne med táhnout po zamíchání lžící, je nutno jej plnit do sklenic.

Plástečkový med

Jedná se o med, kdy na speciálně vyrobených plastových či dřevěných formách vložených do rámků včely samy vystaví buňky a zanesou se medem, zakryjí voskem. Našel jsem na internetu kontakt na dovozce či výrobce plastových forem, kterého se mi nepodařilo kontaktovat, ještě byl někde odkaz na Dol, kde ho snad vykupují, ale nenašel jsem to na jejich stránkách. Až se dostanu na včelařskou výstavu, kde bude možno formy zakoupit, určitě to zkusím, alespoň pro svoje děti.

Trvanlivost a skladování

V některém z včelařství jsem četl něco o 2-3 letech vhodné doby spotřeby, nicméně trvanlivost medu je zřejmě v závislosti na skladování mnohem delší, dle literatury, kterou jsem četl, byly nalezeny medy současně s faraóny, které byly poživatelné, navíc se snad i konzervovali mrtví v medu. Med je vhodné skladovat za teploty do 15 st. C a vlhkost do 60 %, pochopitelně bez přístupu vzduchu, proto je nutné lahve dobře uzavřít a také je vhodné plnit do nových lahví a nových víček, aby zamezilo eventuálnímu zápachu po předchozí náplni, což já vždy dodržuji, pokud má však někdo zájem o med do vlastních nádob a domluví se se mnou ještě před vytáčením, nevidím v tom problém, nelze však ode mne očekávat, že bych nádoby a víčka kýmkoliv poskytnutá vymýval.

Ztekucování medu

Není příliš doporučováno, protože jen velmi těžko dodržíte teplotu 45 st. C, která nemá být překročena, aby nedošlo k znehodnocení účinných látek v medu. S topnou spirálou, speciální toto dodržet lze, přesto se vždy po roztavení zvýší obsah látky HMZ (Hydroxymethyl-furfural). Dále je uvedeno v literatuře, že doba ztekucování medu by neměla překročit 24 hod. Jistě je Vám divné, že v hypermarketech koupíte krásně tekutý zbarvený med za výhodnou cenu. Podle literatury jsem zjistil, že tekutý med lze získat třemi způsoby. 1) ohřátí na vysokou teplotu a prudké ochlazení, 2) přidáním chemických přísad či různých sirupů, možná i vody, 3) ještě je uváděna možnost odfiltrování pylu, jistě chápete, že po kterémkoliv z uvedených postupů se již nejedná o přírodní med, který je lékem ale o sladkou náhražku medu, kde je Vám proto prodávající schopen ručit pouze za zdravotní nezávadnost medu. Proto pokud med tak nejlépe přímo od včelaře.

Obly na med

Používám sklenice o obsahu 720 ml do maxima naplněné, některé na víčka omnia, ale většinu již na šroubovací uzávěr, vše pochopitelně nové nepoužité, nálepky jsou podle druhů medu – květový, smíšení (pozdní, lesní) či pastovaný.

Využití

- jako běžný doplněk stravy pro své uvedené vhodné látky

- jako lék, využití je při nemocech ledvin, jater, nervů, dýchacích cest, při nespavosti - obecně je udáváno, že malé dávky medu uklidňují, velké působí dráždivě, je doporučována jedna čajová lžička na skleničku mléka, vody či libovolného uklidňujícího čaje, naopak není doporučován ženám ve vysokém stadiu těhotenství, i zdraví konzumenti musejí počítat se zvýšenou energetickou hodnotou

- v kosmetice – jako složka masek na předcházení vráskám, maska z tvarohu a medu se rozmíchá do konzistence pasty, poté se nanáší na 1-1,5 hod. , hrubé ruce lze ošetřit glycerinem s mírnou příměsí medu